This test covers mainly SNMP, network troubleshooting, DNS, and DHCP.
Degree of Difficulty: Hard

1. If the received packet is less than 46 bytes, the packet is too short and discarded. What is this known as?

a. Snoops
b. Jabbers
c. Runts
d. Bad CRC

Answer: c


2. True or False: IPv6 uses a 128-bit address scheme as defined in RFC 2460.

a. True
b. False

Answer: a


3. Why is overall network performance adversely affected by a high number of broadcast messages? 

a. Because the broadcase messages are too large for the network to handle
b. Because of the number of users on the network
c. Because every computer on the network doesn't know what to do with the broadcast messages
d. Because every computer on the network must process each broadcast message

Answer: d


4. You test your RG-58A/U (10Base2) cable and get the following resistance readings: <br><br>
Cable = 0 to infinity <br>
T-connector = infinity <br>
Terminator = 50 <br> <br>
What do you need to do? <br>

a. Check the tester
b. Replace the network card
c. Replace the terminator
d. Replace the cable

Answer: d


5. True or False: A RARP request is a broadcast packet that is generated by a booting diskless client.

a. True
b. False

Answer: a
Run <b>snoop -v rarp</b> from a third client to view RARP traffic between the diskless client and the 
RARP server running the in.rarp process.


6. What device works at the MAC sub-layer of Data Link layer of the OSI Model? 

a. Bridge
b. Repeater
c. Multiplexer
d. Switch

Answer: a


7. A transport protocol does what?

a. How the information is transported from on adapter to another
b. Translates system names into addresses. Responsible for addressing, determining routes for sending, managing network traffic items, packet switching,routing, data congestion, and reassembling data.
c. It defines how data should be presented to the next receiving layer, packages the data accordingly, and then passes data to the application through the session layer interface
d. It passes the data to the application

Answer: c


8. All computers on one segment of the network are having problems communicating. You suspect that it is caused by a broadcast storm. You have determined that it is not a hardware problem. What is your first action to resolve the problem?

a. Time-Domain Reflectors (TDRs)
b. Oscillosope
c. Digital Volt Meters (DVM)
d. Use a Network/Protocol analyzer to determine the source of the storm

Answer: d


9. DNS servers consist of?

a. Primary Servers
b. Caching only Server
c. Second Primary Servers
d. Forwarding Servers
e. Secondary Servers

Answer: a,b,d,e


10. Kevin has been assigned a registered class C network address of 193.43.9.0. Six subnets are required. 
He wants to use the same subnet mask for each router's local interface. Which subnet mask should he use 
to maximize the number of available hosts at each site?

a. 255.255.255.192
b. 255.255.255.224
c. 255.255.255.248
d. 255.255.248.252

Answer: b
<br>  Here is how the answer is determined: <br>
1.  Determine the <b>binary form </b> of each of the possible answers. <br>
&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; 255.255.255.192 = 11111111.11111111.11111111.<b>11000000</b> <br>
&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; 255.255.255.224 = 11111111.11111111.11111111.<b>11100000</b> <br>
&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; 255.255.255.248 = 11111111.11111111.11111111.<b>11111000</b> <br>
&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; 255.255.255.252 = 11111111.11111111.11111111.<b>11111100</b> <br>
2.  On each possible answer, determine the number of subnets, by using the formula 2^n - 2 (Where n is the number of 1's in the last octet) <br>
3.  On each possible answer, determine the number of hosts, by using the formula 2^n - 2 (Where n is the number of 0's in the last octet) <br>
<br> Here is an example, using the answer: <br>
1.  255.255.255.224 = 11111111.11111111.11111111.<b>11100000</b> <br>
2.  2^n - 2 = 2^3 - 2 = 8 - 2 = 6 subnets (Minimum requirement for subnet met) <br>
3.  2^n - 2 = 2^5 - 2 = 32 - 2 = 30 hosts (Maximum hosts per minimum number of subnets required) <br>




11. If you measure a thinnet cable via the T connector, what reading should you get?

a. 25 ohms
b. 50 ohms
c. 75 ohms
d. 100 ohms

Answer: a


12. Sun systems would recognize 128.50.0.0 as?

a. Nothing
b. An IP broadcast address
c. An ethernet translation address
d. A class C address
e. A valid host address

Answer: b
The SunOS 4.x operating system uses all zeros (0) for the broadcast address.  To maintain backward compatibility,
Solaris 8 will process or listen for broadcasts of 0 or 255. 


13. You are using an ohmmeter to measure the resistance on a coax cable. You receive a reading of 75 ohms. What should you do?

a. Change the terminator
b. Change the T connector
c. Change the cable
d. Change all the cables

Answer: a


14. By default, each IP address managed by DHCP has a lease time of ______.

a. 24 hours
b. 10 hours
c. 2 days
d. 3 days

Answer: d


15. The following are utilities that can be used to query NTP:

a. xntpdc
b. who
c. pers
d. ntpq
e. ntpwhich

Answer: a,d


16. To help manage your network by checking hubs, routers and bridges, what type of software would you use?

a. RIP
b. Network Analyzer
c. Protocol Analyzer
d. SNMP

Answer: d
SNMP is an open protocol used to read information from and manage network devices.


17. SNMP is used to:

a. Provide network management information
b. Transfer mail
c. Carry ICMP error messages
d. Manage Multiple routing protocols

Answer: a


18. What network transport does SNMP use?

a. IP UDP
b. TCP/IP
c. IP
d. ICMP

Answer: a


19. Select the invalid workstation IP Address: 

a. 205.111.256.1
b. 255.200.200.200
c. 127.66.79.111
d. 194.200.50.111

Answer: a,c
256 is invalid and 127.x.x.x is reserved for loopback.


20. An ethernet fragment is a ______ frame. 

a. retransmitted
b. damaged
c. broadcast
d. network

Answer: b



21. True or False: On Sun systems, by default, the Ethernet address is read from PROM's (read only memory) in the system hardware.

a. True
b. False

Answer: a


22. What is IP responsible for?

a. Assisting routing and bridging
b. fragmenting and routing data
c. establishing a connection-oriented circuit
d. performing error detection and correction

Answer: b


23. Which files are required for DNS client-side configuration?

a. /etc/named.boot
b. /etc/resolv.conf
c. /etc/hosts
d. /etc/nsswitch.conf
e. /etc/named.conf

Answer: b,d


24. A Router works at what OSI level?

a. Data Link Layer
b. Network Layer
c. Application Layer
d. Session Layer

Answer: b


25. Which portion of IP address configuration determines a computer's network?

a. DNS configuration
b. Binding
c. Gateway
d. Subnet Mask

Answer:d


26. Which command shows if a specific server is running on a host?

a. rpcinfo -p server
b. rpcinfo -u server process
c. rpcinfo -b process
d. rpcinfo -d

Answer: b
The command "rpcinfo -b process" will broadcast to the network. However, note, the question asked about a specific host.


27. The DHCP configuration file that allows administrators to tune some RFC parameters is?

a. /etc/default/dhcp.conf
b. /etc/default/dhcpagent
c. /etc/default/dhcp_inittab

Answer: b


28. The file dhcptab contains ______.

a. the lease information for every DHCP client
b. RFC tunable parameters
c. the macro table used for DHCP clients
d. nothing, if the DHCP server is in use

Answer: c


29. ______ creates a dhcptab file.

a. dhtadm -C
b. dhtadm -create
c. pntadm -c
d. rpcinfo -d

Answer: a


30. ______ prints the dhcp_network file.

a. dhtadm -P
b. pntadm -P
c. rpcinfo -P
d. dhcpmgr -P

Answer: b


31. Solaris includes a GUI program called ______ which is a graphical interface to the older dhcpconfig program.

a. dhtadm
b. pntadm
c. dhcpagent
d. dhcpmgr

Answer: d


32. Which of the following commands will setup a DHCP client on interface hme0?

a. netstat hme0 -dhcp
b. ifconfig hme0 DHCP
c. touch /etc/dhcp.hme0
d. dhcpmgr hme0 -dhcp

Answer: b,c


33. Which of the following commands will start DHCP in troubleshooting mode?

a. /sbin/dhcpagent -d3
b. /sbin/dhcpagent -debug
c. /usr/sadm/admin/bin/dhcpmgr -d3
d. /usr/sadm/admin/bin/dhcpmgr -debug

Answer: a


34. Which of the following is NOT a standard SNMP call?

a. get
b. set
c. trap
d. put

Answer: d


35. The following defines which type of SNMP call? Management consoles will poll all of their SNMP-managed devices in the field to obtain status information. The ______ update a graphic or table.

a. puts
b. sets
c. gets
d. traps

Answer: c


36. The following defines which type of SNMP call? When a managed device has a failure or needs to communicate with the management station, it sends a ______. 

a. put
b. set
c. get
d. trap

Answer: d


37. SNMP obects are stored in a(n) ______.

a. SMI
b. OBJ
c. MIB
d. ASN

Answer: c


38. In Solaris, the first source checked for name resolution is _______.

a. /etc/hosts
b. /etc/nsswitch.conf
c. DNS server
d. NIS server

Answer: b
The file nsswitch.conf tells the system the order and type of name resolution to be used.


39. A(n) ______ DNS request is one that must be satisfied by a nameserver. When a resolver sends this type of request, the queried nameserver is obliged to return a valid answer. It cant just turn the query to another name server.

a. iterative
b. definite
c. recursive
d. implied

Answer: c
Queries come in two flavors, recursive and iterative, also called nonrecursive. Recursive queries place most of the burden of resolution on a single name server. Recursion, or recursive resolution, is just a name for the resolution process used by a name server when it receives recursive queries.  In recursion a resolver sends a recursive query to a name server for information about a particular domain name. The queried name server is then obliged to respond with the requested data or with an error stating that data of the requested type don't exist or that the domain name specified doesn't exist. The name server can't just refer the querier to a different name server, because the query was recursive


40. A(n) ______ DNS request attempts to locate a server that has the best information. When a resolver sends this type of request, the queried nameserver returns its best answer, which may be from its non-authoritative cache or the name of a server it believes may have more information.

a. iterative
b. definite
c. recursive
d. implied

Answer: a
Iteration, or iterative resolution, refers to the resolution process used by a name server when it receives iterative queries.  In iterative resolution, a name server simply gives the best answer it already knows back to the querier. No additional querying is required. The queried name server consults its local data (including its cache, which we're about to talk about), looking for the data requested. If it doesn't find the data there, it makes its best attempt to give the querier data that will help it continue the resolution process. Usually these are the domain names and addresses of the closest known name servers.



41. Entries in the name server database are called ______.

a. time to live
b. resource records
c. classes
d. record types

Answer: b


42. Given the below /var/named/domain-info example: <br>

<img src="../Samples/Samples/domain-info.gif"> <br>

What would be the FQDN for a host called "rhino" on the domain?

a. rhino.horse.zoo.edu.
b. rhino.zoo.edu.
c. rhino.zoo.edu
d. This cannot be determined

Answer: b
Most host names in the /var/named/domain-info file are not fully qualified.  Those that are not, have the
domain name origin (the value of the  @ in the SOA record by default) appended to them.  Also, remember that 
a FQDN ends in a period.


43. In DNS configuration, ______ represents aliases for a host name.

a. TTL
b. SOA
c. NS
d. CNAME

Answer: d


44. In DNS configuration, ______ records IP to hostname information.

a. A
b. PTR
c. MX
d. NS

Answer: b


45. In DNS configuration, ______ records hostname to IP address information.

a. A
b. PTR
c. MX
d. NS

Answer: a


46. The main configuration file for DNS is ______.

a. /etc/nsswitch.dns
b. /etc/resolv.conf
c. /etc/named.conf
d. /etc/dns.zone

Answer: c


47. The file that specifies the manner and servers to resolve DNS queries is ______.


a. /etc/nsswitch.dns
b. /etc/resolv.conf
c. /etc/named.conf
d. /etc/dns.zone

Answer: b


48. The following is an example of the contents of what file? <br><br>

search subdomain.mydomain.com mydomain.com <br>
nameserver 10.10.15.31 <br>
nameserver 10.1.15.10 <br> <br>

a. /etc/system
b. /etc/resolv.conf
c. /etc/named.conf
d. /etc/dns.zone
 
Answer: b


49. Solaris supports a maximum of ______ name server entries in resolv.conf.

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

Answer: c


50. The main configuration file for NTP is ______.

a. /etc/ntp.conf
b. /etc/inet/ntp.conf
c. /etc/ntpconf.inf
d. /etc/inet/ntpsys.conf

Answer: b


51. In an NTP environment, a drift file, ______, should exist.

a. /var/adm/ntp.drift
b. /var/ntp/drift
c. /etc/inet/ntp.drift
d. /tmp/ntp.drift

Answer: c


52. What 2 commands will yeild the following output below? <br>

<img src="../Samples/Samples/arp-netstat.gif"> <br>

a. arp -a
b. ifconfig -a
c. netstat -pn
d. ifconfig -pn

Answer: a,c


53. The ______ command may be used to view the content of network traffic for troubleshooting purposes.

a. ifconfig
b. ping
c. arp
d. ndd
e. snoop

Answer: e


54. Which of the following best defines window advertisement (or the sliding window principle)?

a. The sliding window size is adjusted according to the number of lost packets.
b. Before transmission can start, both the sending and receiving applications must have open windows.
c. A slow-start process increases the congestion window size by one segment each time an ACK is received.
d. The receiving host informs the sending host of how much data it is prepared to receive.

Answer: d


55. Which connector type is used to connect Thinnet to a NIC?

a. AUI 
b. BNC T 
c. RJ-45
d. BNC Barrel

Answer: b


56. You need to connect 2 network segements that are 1,000 meters apart.  Which of the following cable
types can transmit data over 1,000 meters without using a repeater?

a. Fiber Optic
b. RG-58 A/U
c. Cat5 UTP
d. Cat3 UTP

Answer: a



57. To send a message from a Unix user to a VMS user, you use a ________.

a. Mail host
b. Mail server
c. Gateway
d. Relay host

Answer: c



58. True or False: The Solaris 8 environment considers any machine with mutiple network interfaces
to be a router.

a. True
b. False

Answer: a
This is true.  You can also change a router into a multihomed host.


59. You run a 10Base5 network that has 3 segments, each separated by a repeater.  The trunk ends are
terminated by 50-ohm terminators, and there are 6 in all.  How many terminators should be grounded?

a. none
b. two
c. three
d. six

Answer: c


60. Which of the following cable types can span distances greater than 100 meters, but not more than 185 meters?

a. 10BaseT
b. 10Base2
c. 10Base5
d. Fiber Optic

Answer: b